Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

Χειμώνας…

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αρχίζει για την περιοχή μας περίοδος χειμωνιάτικου καιρού που θα κρατήσει αρκετές ημέρες. Εννοείται ότι τόσο από μέρα σε μέρα όσο και από περιοχή σε περιοχή οι διαφορές που θα παρουσιάζει ο καιρός θα είναι αξιόλογες, αλλά το βασικό συμπέρασμα είναι ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα πέσει πολύ νερό είτε ως βροχή είτε ως χιόνι. Τα βασικότερα σημεία της εξέλιξης του καιρού το επόμενο εξαήμερο είναι τα παρακάτω:
Α. Το ψυχρό μέτωπο που από σήμερα το βράδυ θα αρχίσει να επηρεάζει τις Β-ΒΔ περιοχές της χώρας κινείται πολύ γρήγορα ανατολικά και έτσι οι βροχές, οι τοπικές καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα είναι πρόσκαιρες. Σημειώνεται ότι στη Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές, αλλά τα χιόνια δεν θα φθάσουν στις παραλίες.
Β. Η δεύτερη ατμοσφαιρική διαταραχή της περιόδου, που θα επηρεάσει τη χώρα το διήμερο Κυριακή-Δευτέρα (28-29/12), θα φέρει πολύ νερό. Επειδή εμπροσθοφυλακή της διαταραχής αυτής είναι οι νοτιάδες (7 με 9 μποφόρ), τα χιόνια σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά, αλλά στην αρχή της διαδικασίας στην Ήπειρο και τη δυτική-κεντρική Μακεδονία θα χιονίσει για λίγο και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Πάντως, τη Δευτέρα με την άφιξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις Β-ΒΔ περιοχές τα χιόνια θα πάρουν και πάλι ...τον κατήφορο.
Γ. Το τριήμερο Τρίτη-Πέμπτη (30/12-1/1) θα είναι καθαρά χειμωνιάτικο με κρύο και χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Οι συνθήκες σύγκλισης που θα δημιουργηθούν το τριήμερο αυτό (μου θυμίζουν Γεναρη του 2006) θα προκαλέσουν πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική χώρα. Χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα (Πρωτοχρονιά), αλλά είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε γι αυτές με σιγουριά. Οι ανυπομονούντες χιονόφιλοι θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να μην γκρινιάζουν για τα πισωγυρίσματα των μοντέλων. Όπως έγραψα και κάπου αλλού στο μπλογκ, τα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού είναι γεννημένα για να κάνουν "κωλοτούμπες". Αν δεν τις έκαναν δεν θα ήταν επιστημονικά εργαλεία, αλλά προφητείες σχεδόν πάντα ανεκπλήρωτες.                                                                                                                                                                                    http://ziakopoulos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου