Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


Ένα επικίνδυνο εύρημα αλλάζει τη ζωή τριών αγοριών, μία μητέρα απαιτεί την αλήθεια για τον «τυχαίο» θάνατο του γιου της, δύο γυναίκες αναζητούν την ταυτότητά τους, ένας αποτυχημένος βετεράνος πολέμου μαθαίνει τη ζωή σε ένα θλιμμένο παιδί και μία οικογένεια περνάει μία πολύ κακή μέρα, στις κινηματογραφικές επιλογές αυτής της εβδομάδας.



«Σκουπίδια»

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Άντι Μάλιγκαν, η περιπέτεια δράσης  του Στέφεν Ντάλντρι - με τους Μάρτιν Σιν και Ρούνεϊ Μάρα - ξετυλίγει την ιστορία τριών αγοριών, που μαζεύουν σκουπίδια στις φτωχογειτονιές του Ρίο. Όταν βρίσκουν ένα πορτοφόλι στη χωματερή, εμφανίζεται η τοπική αστυνομία, προσφέροντάς τους μια ελκυστική ανταμοιβή. Όμως, οι αστυνομικοί είναι διεφθαρμένοι, και το πορτοφόλι φαίνεται να περιέχει κάτι πολύ σημαντικό, που το θέλουν οπωσδήποτε.

«Ούτε να πεθάνεις δεν μπορείς»

Ο θάνατος ενός τρελού παιδιού, σε ένα εργατικό «ατύχημα», φέρνει τον θετό του πατέρα αντιμέτωπο με τη μητέρα του αγοριού, η οποία απαιτεί την αλήθεια, στο δράμα του Τζον Σλέιτερι, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πίτερ Ντέξτερ. Ο - βραβευμένος για Όσκαρ - αείμνηστος Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στον τελευταίο του πρωταγωνιστικό  ρόλο, ο - υποψήφιος για Όσκαρ - Ρίτσαρντ Τζένκινς και οι Κριστίνα Χέντρικς, Τζον Τουρτούρο και Έντι Μαρσάν πρωταγωνιστούν στην ιστορία αυτού του ανθρώπου, που μπλέκεται σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου, ανάμεσα σε ένα σώμα που δεν μπορεί να θάψει, μια γυναίκα που δεν μπορεί να ικανοποιήσει και ένα χρέος που δεν μπορεί να ξεπληρώσει.

«Ida»


Θίγοντας κάποια από τα πιο επίμαχα ζητήματα στην ιστορία της χώρας του και, κυρίως, τι έγινε μεταξύ Πολωνών Καθολικών και Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ασπρόμαυρη δραματική ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι απέσπασε βραβεία και διακρίσεις σε πολλά Φεστιβάλ και είναι η επίσημη πολωνική υποψηφιότητα σε πέντε κατηγορίες για τα Όσκαρ 2015. Με τις Αγκάτα Κούλεζα, Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα και Τζοάνα Κούλιγκ, στην Πολωνία του 1962, μια ορφανή μαθητευόμενη καλόγρια μαθαίνει από τη θεία της ότι είναι Εβραία. Έτσι, οι δύο γυναίκες ξεκινούν ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας για την οικογένειά τους, με σκοπό να ανακαλύψουν ποιες είναι και που ανήκουν πραγματικά.

«H “Ida” είναι μια ταινία για την ταυτότητα, την οικογένεια, την πίστη, την ενοχή, τον σοσιαλισμό και τη μουσική» εξηγεί ο σκηνοθέτης, ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του για πρώτη φορά στην καριέρα του. «Ήθελα να κάνω μια ταινία για την ιστορία, η οποία δεν θα ήταν ιστορική. Μια ηθική, αλλά όχι διδακτική ταινία. Ήθελα να πω μια ιστορία, στην οποία ο καθένας “έχει τους λόγους του”, μια ιστορία πιο κοντά στην ποίηση, παρά στην αφήγηση. Περισσότερο από όλα, όμως, ήθελα να αποστασιοποιηθώ από τη συνήθη ρητορική του πολωνικού κινηματογράφου. Η Πολωνία, στην “Ida,” παρουσιάζεται από έναν “αουτσάιντερ”, φιλτραρισμένη μέσα από τη προσωπική μνήμη και το συναίσθημα, τους ήχους και τις εικόνες της παιδικής ηλικίας».

«St. Vincent ο αγαπημένος μου Άγιος»

Ένας παράξενος και φιλήδονος αποτυχημένος βετεράνος πολέμου που μισεί τους πάντες, ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό, είναι ο ήρωας της κωμωδίας του Θίοντορ Μέλφι, με τον - υποψήφιο για Όσκαρ - Μπιλ Μάρεϊ, την – δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ - Ναόμι Ουότς σε έναν ρόλο έκπληξη και τους Μελίσα Μακάρθι, Τζέιντεν Λίμπερερ και Κρις Ο’ Ντόουντ. Βυθισμένος στον τζόγο, το αλκοόλ και τα περίεργα πλάσματα της νύχτας, προκειμένου να αντεπεξέλθει οικονομικά, αναλαμβάνει  τη φροντίδα του μελαγχολικού γιου της φρεσκοχωρισμένης γειτόνισσάς του. Έτσι, μέσα από τα πιο βρόμικα καταγώγια και τις επικίνδυνες φυλές της πόλης, το αγόρι γνωρίζει το πραγματικό πρόσωπο της ζωής, αλλά αποκτά και τον πρώτο του αληθινό και αφοσιωμένο φίλο.

«Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται»

Ο Μιγκέλ Αρτέτα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βραβευμένο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο της Τζούντιθ Βιορστ, «Alexander and the terrible, horrible, no good, very bad day», δημιουργώντας μια οικογενειακή κωμωδία με δράση και γέλιο, με πρωταγωνιστές τους Στιβ Καρέλ, Τζένιφερ Γκάρνερ και Εντ Όξενμπουλντ. Περιγράφοντας την ταινία, ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Μια οικογένεια περνάει μία κακή μέρα. Όλα πάνε στραβά, όμως έρχονται κοντά και καλύπτει ο ένας τον άλλο. Φυσικά, η μέρα είναι ακραία. Αλλά η ιδέα ότι τα μέλη της οικογένειας υποστηρίζουν το ένα το άλλο είναι ωραία, ειδικά αν δεν το κάνουν από συμφέρον. Η δύναμη της οικογένειας φαίνεται εκεί που δεν το περιμένεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου