Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μυθικός Ηρακλής σε λάθος χρόνο και καλοκαιρινά κόλπα




Ένας απλός άνθρωπος στοιχειώνεται από μία πράξη του, ο μυθικός Ηρακλής επιστρατεύεται για μια επίφοβη αποστολή, το χάσμα δύο γενεών γεφυρώνεται, τα σχέδια ενός επίδοξου συνταξιούχου ανατρέπονται και ένας υπολογιστής απόλυτης νοημοσύνης καταδυναστεύει τους ανθρώπους στα κινηματογραφικά πλάνα αυτής της εβδομάδας.

«Σε λάθος χρόνο»

Ο - υποψήφιος για Όσκαρ για το σενάριο του «Βρώμικα όμορφα πράγματα - Στίβεν Νάιτ γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί ένα θρίλερ, το οποίο απέσπασε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στα British Independent Film Awards και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Με τους Τομ Χάρντι, Ρουθ Γουίλσον, Άντριου Σκοτ, Τομ Χόλαντ, Ολίβια Κόλμαν, Μπιλ Μίλνερ και Μπεν Ντάνιελς, η ταινία είναι, σχεδόν εξ ολοκλήρου, γυρισμένη σε ένα αυτοκίνητο. Με τις υπόλοιπες φωνές να ακούγονται μόνο από το τηλέφωνο, το μόνο πρόσωπο που βλέπουμε είναι ένας απλός άνθρωπος, παντρεμένος, με δύο παιδιά κι επιβλέπων μηχανικός σε κατασκευαστική εταιρεία, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του. Κάτι, που έκανε λίγους μήνες νωρίτερα, θα τον αναγκάσει να πάρει αποφάσεις, που θα αλλάξουν τη ζωή του για πάντα.


«Ηρακλής»


Ο πιο γνωστός ημίθεος της ελληνικής μυθολογίας «βγαίνει» από τα graphic novels του Στιβ Μουρ και κατακτά και τρισδιάστατα τη μεγάλη οθόνη, μέσα από την περιπέτεια του Μπρετ Ράτνερ, με τους Ντουέιν Τζόνσον, Ίαν ΜακΣέιν, Τζον Χερτ, Ρούφους Σιούελ, Τζόζεφ Φάινς, Ρεμπέκα Φέργκιουσον και Ιρίνα Σάικ. Ο Ηρακλής, ο ισχυρός γιος του θεού Δία, μετά από τους επίπονους δώδεκα άθλους και την απώλεια της οικογένειάς του, γύρισε την πλάτη στους θεούς, βρίσκοντας μόνη παρηγοριά στις αιματηρές μάχες και δημιουργώντας μία ομάδα, που την ενώνει η λατρεία για τον πόλεμο και η παρουσία του θανάτου. Οι φονικές αυτές μηχανές προσλαμβάνονται από τον βασιλιά της Θράκης, για να  εκπαιδεύσουν τον στρατό του, προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν εχθρό, που επιβουλεύεται τον θρόνο. Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια, ή πρόκειται για παγίδα;


«Το καλοκαίρι της ζωής μας»


Δυο εντελώς διαφορετικές γενιές θα αλλάξουν η μία την άλλη, στο γαλλικό δράμα του Ρος Μπος, με τους Ζαν Ρενό, Άννα Γκαλιένα, Κλοέ Ζουανέ, Ουγκό Ντεσιέ και Τομ Λέμπ. Όταν τρία αδέρφια πηγαίνουν για διακοπές στον παππού τους, τον οποίο, λόγω μιας οικογενειακής παρεξήγησης, δεν έχουν γνωρίσει ποτέ, έρχονται σε ρήξη μαζί του, καθώς το ταραχώδες παρελθόν του έρχεται στην επιφάνεια.


«Το κόλπο της ζωής μας»


Στην κωμωδία του Τζόελ Χόπκινς - με τους Έμμα Τόμσον, Πιρς Μπρόσναν και Τάπενς Μίντλετον - ένας διαζευγμένος μεσήλικας, που κάνει σχέδια για μία ξέγνοιαστη ζωή ως συνταξιούχος, προσγειώνεται απότομα, όταν ανακαλύπτει ότι δεν θα πάρει ποτέ τη σύνταξη, που τόσο λαχταρά. Με σύμμαχο την πρώην γυναίκα του, επιχειρεί να ξεσκεπάσει τον απατεώνα επιχειρηματία, που ευθύνεται γι’ αυτό, και μπλέκεται σε ένα τρελό κυνηγητό με απρόβλεπτες καταστάσεις.


«Alphaville»

Μιλώντας, για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, για το μέλλον και τον κίνδυνο της υποταγής του ανθρώπου στην «απόλυτη μηχανή», ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ δημιούργησε, το 1965, μία ασπρόμαυρη ταινία επιστημονικής φαντασίας με πλήρη απουσία σπέσιαλ εφέ, η οποία απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Με τους Έντι Κονσταντίν, Άνα Καρίνα, Ακίμ Ταμίροφ και Χένρι Ντίκσον, η ιστορία διαδραματίζεται στην «τέλεια» πόλη Άλφαβιλ, που ελέγχεται από τον υπερ - νοήμονα υπολογιστή Alpha - 60, ο οποίος ορίζει τις σκέψεις και τις πράξεις των πολιτών και δολοφονεί όποιον δείξει δική του βούληση. Κάποιος πρέπει να τον εξουδετερώσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου