Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΤΣΙΠΑΚΙ

Αντισυλληπτικό «τσιπάκι» θα είναι έτοιμο ως το 2018





Το «τσιπ», διαστάσεων 20Χ20Χ7 χιλιοστών, απελευθερώνει μια μικρή ποσότητα ορμόνης καθημερινά επί 16 μέρες, κάτι που η γυναίκα μπορεί να σταματήσει μέσω ενός ασύρματου τηλεχειριστήριου, όποτε θέλει, εφόσον δεν επιθυμεί να συνεχίσει την αντισύλληψη.
Η νέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε αρχικά στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ και αναπτύσσεται περαιτέρω από την αμερικανική εταιρεία MicroCHIPS της Μασαχουσέτης, χρηματοδοτείται και από τον Μπιλ Γκέιτς τηςMicrosoft, σύμφωνα με το BBC.
Κλινικές δοκιμές θα γίνουν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2015 και αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να διατεθεί στην αγορά το 2018, σε τιμή «ανταγωνιστική», σύμφωνα με τους δημιουργούς της τεχνολογίας αυτής.
Οι ορμόνες είναι αποθηκευμένες σε ξεχωριστές μικροσκοπικές θήκες μέσα στο «τσιπάκι», το οποίο μπορεί να λειτουργεί έως 16 χρόνια και μετά να αφαιρεθεί.

MICROCHIPS
Μια ασθενής ηλεκτρική εκκένωση, που προέρχεται από μια μικρή εσωτερική μπαταρία, λιώνει ένα πολύ λεπτό προστατευτικό περίβλημα που συγκρατεί κάθε θήκη, απελευθερώνοντας έτσι κάθε μέρα 30 μικρογραμμάρια μίας ορμόνης προγεστίνης στο σώμα.
Αν κι έχουν αναπτυχθεί και άλλα είδη αντισυλληπτικών «τσιπ» μέχρι σήμερα, όλα απαιτούν από τη γυναίκα να επισκεφθεί το γιατρό για να τα απενεργοποιήσει, σε περίπτωση που θέλει να σταματήσει την αντισύλληψη, κάτι όμως που δεν χρειάζεται πια με τη νέα μικρο-συσκευή.
Το επόμενο βήμα βελτίωσης θα είναι να διασφαλίσουν οι ερευνητές ότι το «τσιπάκι» είναι απολύτως ασφαλές, δηλαδή δεν είναι δυνατό να επέμβει κάποιος τρίτος, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας το, χωρίς η γυναίκα να το γνωρίζει.
Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά για τη χορήγηση και άλλων φαρμάκων, εκτός των αντισυλληπτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου