Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14/7/2014


1789 Ξεσπά η Γαλλική Επανάσταση. Στο Παρίσι ο λαός του Παρισιού καταλαμβάνει τη Βαστίλη και απελευθερώνει τους φυλακισμένους. Ο διοικητής Μπερνάρντ - Ρενέ Ζορντάν Λονέ, που διέταξε τη φρουρά να πυροβολήσει το πλήθος, συλλαμβάνεται και καρατομείται. Εναν χρόνο μετά, στην πρώτη επέτειο 50.000 Εθνοφρουροί παρελαύνουν στο Παρίσι.
1867 Ο Σουηδός βιομήχανος εκρηκτικών Αλφρεντ Νόμπελ παρουσιάζει τη νέα του εφεύρεση, τη δυναμίτιδα.
1913 Β' Βαλκανικός Πόλεμος. Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κομοτηνή.
1918 Γεννιέται ο Σουηδός βραβευμένος σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Μεγάλες δημιουργίες του: «Εβδομη σφραγίδα», «Αγριες φράουλες» και «Φθινοπωρινή σονάτα».
1921 Οι Ιταλοαμερικανοί αναρχικοί, ο Νίκολα Σάκο και ο Μπαρτολομέο Βαντζέτι, καταδικάζονται σε θάνατο για τον φόνο του λογιστή της εταιρείας που δούλευαν. Διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι ήταν αθώοι.
1933 Στη ναζιστική Γερμανία εφαρμόζεται ο νόμος για υποχρεωτική στείρωση όσων πάσχουν από υποτιθέμενες γενετικές διαταραχές.
1958 Στο Ιράκ ανατρέπεται η φιλοδυτική μοναρχία με στρατιωτικό κίνημα υπό τον στρατηγό Κασέμ. Ο βασιλιάς Φεϊζάλ Β' σκοτώνεται μαζί με αξιωματούχους του καθεστώτος.
1969 Πόλεμος του ποδοσφαίρου. Η αεροπορία του Σαλβαδόρ βομβαρδίζει την πρωτεύουσα της Ονδούρα Τεγκουσιγκάλπα, ενώ ο στρατός περνά τα σύνορα. Αφορμή της διαμάχης ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών, η νίκη του Σαλβαδόρ και οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών.
1992 Η «17 Νοέμβρη» αποπειράται να δολοφονήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά. Σκοτώνεται ο 22χρονος Θάνος Αρξαλιάν.
2008 Δίνεται στη δημοσιότητα βίντεο με ανάκριση 16χρονου κρατουμένου στο Γκουαντάναμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου