Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ Η ΕΥΒΟΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ


ΚΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Διήμερη εισβολή του καύσωνα με 40άρια

Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού έρχεται μετά τις βροχές και τις καταιγίδες των προηγούμενων ημερών και θα διαρκέσει περίπου 48 ώρες, στις οποίες το θερμόμετρο αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.
                                                                             

Η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας και η ζέστη, η οποία θα είναι εντονότερη την Πέμπτη, οφείλονται στις θερμές αέριες μάζες που έρχονται στη χώρα μας από τη Βόρεια Αφρική. Η αίσθηση της ζέστης θα είναι μεγάλη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται στα επίπεδα των 25 βαθμών Κελσίου.
«Οι θερμές αέριες μάζες στα μέσα και κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας προέρχονται από την Αλγερία και τη Λιβύη. Με το νοτιοδυτικό ρεύμα μετατοπίζονται βορειοανατολικά και θα επηρεάσουν αρχικά τη Σικελία και την Ιταλία, πριν φτάσουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη εμφάνιση του υποτροπικού αεροχείμαρρου, του γνωστού jetstream, για αυτό το καλοκαίρι που δημιουργεί το επεισόδιο καύσωνα», τονίζει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς
Ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει την Τετάρτη, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 38 βαθμούς στην Αθήνα και τους 40 σε πόλεις όπως η Χαλκίδα και η Λάρισα. Ωστόσο, με την εξαίρεση της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Θεσσαλίας, η θερμοκρασία στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν θα ανέβει πολύ πάνω από τους 30 βαθμούς.                                                                                        Η κορύφωση του καύσωνα έρχεται την Πέμπτη. Οι άνεμοι θα γυρίσουν σε νοτιάδες, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την άνοδο της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς στην πρωτεύουσα και τους 42 βαθμούς στη Χαλκίδα. Εντονη θα είναι η ζέστη στις ηπειρωτικές περιοχές και την Κρήτη, ενώ σχετική δροσιά θα επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου.
Από το βράδυ της Παρασκευής η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει, αφού οι άνεμοι θα αλλάξουν διεύθυνση και θα γυρίσουν σε βόρειους. Ωστόσο, η αίσθηση της δροσιάς θα είναι περιορισμένη στις περισσότερες περιοχές λόγω των υψηλών ελάχιστων θερμοκρασιών που θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει περισσότερο αισθητή το Σαββατοκύριακο με την ενίσχυση των βοριάδων οι οποίοι θα έχουν ένταση 5 - 6 και, τοπικά, 7 μποφόρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου