Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΥΜΑΧΕΡ

Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΡΟΦΗ


Υστερα από μακρά περίοδο αγωνίας για την οικογένεια και εκατομμύρια θαυμαστές του θρύλου της Φόρμουλα 1, χθες ανακοινώθηκαν τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα για την υγεία του Μίχαελ Σουμάχερ, ο οποίος όμως έχει ακόμα μπροστά πολύ μεγάλο δρόμο για την αποκατάστασή του.

Ελπίδες και φόβοι για τον Σουμάχερ
Πεντέμισι μήνες μετά το σοβαρό ατύχημά του στις γαλλικές Αλπεις, που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, εκπρόσωπος της οικογένειάς του ανακοίνωσε ότι ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής έχει βγει από το κώμα και έχει μεταφερθεί από την Γκρενόμπλ, όπου νοσηλευόταν, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λοζάνης, ενώ η γερμανική εφημερίδα «Bild» ανέφερε ότι ο Σουμάχερ έχει πλέον ανοίξει τα μάτια του και είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του Κορίνα και τα παιδιά τους. Στη Λοζάνη θα συνεχίσει «τη μακρά πορεία αποκατάστασης», η οποία, όπως ανέφερε η μάνατζέρ του, Ζαμπίνε Κεμ, η οικογένειά του επιθυμεί να γίνει «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».
Από την πρώτη μέρα της περιπέτειάς του, όταν κάνοντας σκι στο θέρετρο Μεριμπέλ των Αλπεων στις 29 Δεκεμβρίου 2013 χτύπησε πάνω σε βράχο, με αποτέλεσμα να σπάσει στα δύο το κράνος του και να υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση, το ενδιαφέρον του Τύπου ήταν έντονο, τα ρεπορτάζ για την κατάσταση της υγείας του συνεχή και ο Σουμάχερ φιγούραρε σε πρωτοσέλιδα σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Τις ημέρες που ακολούθησαν το ατύχημα όλος ο κόσμος ενημερωνόταν για τις δύο επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στις 29 και 30 Δεκεμβρίου, για τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος, την πορεία που είχε ακολουθήσει ο θρύλος της Φόρμουλα 1 εκτός πίστας στο χιονοδρομικό κέντρο, και κάθε λεπτομέρεια που θα μπορούσε να φωτίσει το δυστύχημα. Για μερικές εβδομάδες και καθώς ο «Σούμι» έδινε δύσκολη μάχη για τη ζωή του και οι γιατροί αγωνίζονταν να τον κρατήσουν στη ζωή, οι συνεντεύξεις Τύπου του νοσοκομείου ακολουθούσαν η μία την άλλη.
Ο Σουμάχερ με τη σύζυγό του Κορίνα σε αλπικό θέρετρο. Ο πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 τραυματίστηκε πολύ σοβαρά κάνοντας σκι στις 29 Δεκεμβρίου 2013 και από τότε δίνει μάχη για τη ζωή
Ο Σουμάχερ με τη σύζυγό του Κορίνα σε αλπικό θέρετρο. Ο πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 τραυματίστηκε πολύ σοβαρά κάνοντας σκι στις 29 Δεκεμβρίου 2013 και από τότε δίνει μάχη για τη ζωή
Δημοσιεύματα μετέδιδαν νέα για την υγεία του, τα οποία στη συνέχεια διαψεύδονταν, νευρολόγοι εκτιμούσαν ότι ο υπερπρωταθλητής της Φόρμουλα 1 δεν έχει καμία ελπίδα ανάρρωσης και η οικογένειά του σε ανακοινώσεις της ζητούσε επανειλημμένα από τα ΜΜΕ να σεβαστούν την ιδιωτική τους ζωή.
Μεγάλες προσωπικότητες του αθλητισμού και της πολιτικής, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και απλοί πολίτες μέσω Twitter έστελναν μηνύματα συμπαράστασης στον Γερμανό αθλητή, ενώ εκατοντάδες θαυμαστές του συγκεντρώθηκαν για τα 45α γενέθλιά του έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γκρενόμπλ προσευχόμενοι για την ταχεία ανάρρωσή του.
Ο Σουμάχερ έχει δείξει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο με τη συμμετοχή σε φιλανθρωπικούς αγώνες
Ο Σουμάχερ έχει δείξει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο με τη συμμετοχή σε φιλανθρωπικούς αγώνες
Στα τέλη Ιανουαρίου και αφού ο Σουμάχερ είχε συμπληρώσει τέσσερις εβδομάδες σε κωματώδη κατάσταση, οι γιατροί άρχισαν σταδιακά τη διαδικασία της αφύπνισης και ο ασθενής έδειξε τα πρώτα σημάδια ανταπόκρισης ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του. Οι γιατροί είχαν αναφέρει ότι η άριστη φυσική κατάσταση του 45χρονου αθλητή τού εξασφαλίζει τις καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης, ωστόσο η περιπέτειά του είχε και επιπλοκές, όπως δύο περιστατικά πνευμονίας.
Εν τω μεταξύ, λεπτομέρειες για το ατύχημα ανακοίνωνε σε πορίσματά της η εισαγγελία της Αλμπερτβίλ, η οποία τελικά διαπίστωσε ότι και ο εξοπλισμός και οι πίστες είχαν τις σωστές προδιαγραφές και ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρούσε σε αγωγή εναντίον του ιδιοκτήτη του χιονοδρομικού κέντρου.
Η συζυγός του βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του και κρατά μακριά τα φώτα της δημοσιότητας
Η συζυγός του βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του και κρατά μακριά τα φώτα της δημοσιότητας
Στο πλευρό του «Σούμι», εκτός από την οικογένειά του, βρισκόταν και ο συναθλητής του, Βραζιλιάνος Φελίπε Μάσα, που προσπαθούσε να του δώσει κουράγιο και που ανέφερε ότι ο Σουμάχερ είχε ανταποκριθεί κάποιες φορές κουνώντας το στόμα, ενώ στις αρχές Απριλίου αναφέρθηκε ότι υπήρχαν στιγμές που ο Γερμανός οδηγός είχε τις αισθήσεις του, για να έρθουν τώρα, δύο μήνες αργότερα, τα πλέον ενθαρρυντικά νέα για την κατάσταση της υγείας του.
Xρονικό
29 Δεκεμβρίου 2013 Ο Σουμάχερ κάνοντας σκι στο θέρετρο Μεριμπέλ στις Γαλλικές Αλπεις βγήκε εκτός πίστας και χτύπησε το κεφάλι του σε βράχο, με συνέπεια να σπάσει το κράνος που τον προστάτευε και να τραυματιστεί σοβαρά. Η βοήθεια στο σημείο του ατυχήματος ήταν άμεση, όπως και η αερομεταφορά του στο νοσοκομείο του Μουτιέ, όπου αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ.
Στα γενέθλιά του ακόμα και μικροί θαυμαστές του συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο
Στα γενέθλιά του ακόμα και μικροί θαυμαστές του συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο
  • 29 και 30 Δεκεμβρίου Ο πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις για την αφαίρεση ενός αιματώματος, με τις συνεντεύξεις Τύπου των θεραπόντων ιατρών να είναι συχνές.
  • 3 Ιανουαρίου 2014 Την ημέρα των γενεθλίων του οι θαυμαστές του έκαναν ολονυχτία έξω από το νοσοκομείο, όπου έδινε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του.
  • 30 Ιανουαρίου Η μάνατζέρ του, Ζάμπινε Κεμ, επιβεβαίωσε ότι ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βρίσκεται σε διαδικασία αφύπνισης.
  • 13 Απριλίου Η Κεμ ανέφερε μικρά σημάδια βελτίωσης, καθώς υπήρχαν στιγμές που ο Σουμάχερ είχε τις αισθήσεις του.
  • 16 Ιουνίου Ανακοινώθηκε ότι ο «Σούμι» έχει βγει από το κώμα και θα μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λοζάνης.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΑΝ ΣΤΗ ΖΩΗ
Μετά το «ξύπνημα» ακολουθεί ο Γολγοθάς της αποκατάστασης
Ο «Σούμι» με τη σύζυγο και τα παιδιά τους σε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές
Ο «Σούμι» με τη σύζυγο και τα παιδιά τους σε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές
Οι περιπτώσεις ασθενών που ξυπνούν ύστερα από μακροχρόνιο κώμα μοιάζουν με θαύματα, αλλά είναι αρκετές. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων όσοι κατάφεραν να επανέλθουν είναι ότι πάλεψαν πολύ μετά το «ξύπνημά» τους για να μπορέσουν να ανακτήσουν αρκετές από τις δεξιότητές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Γερμανίδας παρουσιάστριας Μόνικα Λίερχαους, η οποία έμεινε σε κώμα 760 ημέρες.
Η Λίερχαους είχε υποβληθεί σε δύσκολη επέμβαση για αφαίρεση ανευρίσματος και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Οταν τελικά ξύπνησε, έπρεπε να μάθει να μιλάει από την αρχή, να περπατάει και να αναγνωρίζει ακόμη και τα πιο απλά αντικείμενα.
Ελπίδες και φόβοι για τον Σουμάχερ
Επειτα από σκληρή προσωπική μάχη, η παρουσιάστρια κατάφερε όχι μόνο να σταθεί στα πόδια της αλλά και να εκφωνήσει έναν συγκινητικό λόγο για την περιπέτεια της υγείας της. Αλλη γνωστή περίπτωση ήταν ο πρωταθλητής τένις Τόρε Μάινεκε, ο οποίος έπεσε σε κώμα ύστερα από σοβαρό ατύχημα.
Συνήλθε έπειτα από 35 ημέρες, αλλά ο πραγματικός Γολγοθάς ήταν ακόμη μπροστά του καθώς χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να κατορθώσει να επιστρέψει σε μια σχεδόν φυσιολογική πραγματικότητα.
16 χρόνια μετά
Μια γυναίκα στις ΗΠΑ, η Πατρίτσια Γουάιτ, είχε πέσει σε κώμα κατά τη διάρκεια καισαρικής. Ξύπνησε ξαφνικά ύστερα από 16 χρόνια ανήμερα τα Χριστούγεννα και κατάφερε να αγκαλιάσει τον γιο της για πρώτη φορά. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια από την ίδια και την οικογένειά της, αλλά πλέον μπορεί και αρθρώνει μικρές προτάσεις, γελάει πολύ και παρακολουθεί το αγαπημένο της άθλημα, το ποδόσφαιρο.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιαν Γκρζέμπσκι
Ηταν 19 χρόνια σε κώμα
Η ανάρρωση του Γιαν Γκρζέμπσκι 19 χρόνια μετά την ημέρα που έπεσε σε κώμα προκάλεσε τρομερή έκπληξη στους γιατρούς, οι οποίοι πίστευαν ότι είναι χαμένος. «Επί 19 χρόνια δεν είχε κινηθεί καθόλου, ούτε είχε μιλήσει», έλεγε η σύζυγός του Γκερτρούντα. Ξαφνικά, τόσα χρόνια μετά, ο Γιαν άνοιξε τα μάτια και απέκτησε πάλι τις αισθήσεις του. Μόνο που ξύπνησε σε μια εντελώς διαφορετική χώρα: πριν πέσει σε κώμα ζούσε σε ένα κομμουνιστικό κράτος και εργαζόταν ως εργάτης στους σιδηροδρόμους. Οταν ξύπνησε, η Πολωνία ανήκε πλέον στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ και ο Γιαν έπρεπε να συνηθίσει τα νέα δεδομένα. Ο Γκρζέμπσκι είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι το 1988, όταν βρέθηκε ανάμεσα σε δύο βαγόνια που συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Οι γιατροί δεν του έδιναν καμία πιθανότητα ανάρρωσης, ωστόσο η γυναίκα του διατηρούσε τις ελπίδες της. Οταν συνήλθε ο Γκρζέμπσκι δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια και τα πόδια του, ούτε καν να κρατήσει το κεφάλι του όρθιο. «Ηταν σαν ζωντανός νεκρός» θυμάται η Γκερτρούντα. Πλέον, όμως, μπορούν να πιουν μαζί καφέ, ακόμη και να φτιάξουν πρωινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου