Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Επική τερατογένεση, εχθρικός έρωτας και τυφλή ομοιότητα




Ο θρυλικός Γκοτζίλα, οι τραγικοί εραστές του Σαίξπηρ, ένας αδίστακτος εκτελεστής που λυγίζει, ένας συνεσταλμένος υπάλληλος που συναντά τον σωσία του, μία ερωτευμένη κοπέλα που έρχεται σε σύγκρουση με την οικογένειά της κι ένας ευρηματικός αθλητικός παράγοντας εισβάλλουν στις σκοτεινές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα.




«Godzilla»

Το πιο διάσημο τέρας επιστρέφει θεαματικά στην τρισδιάστατη ταινία φαντασίας του Γκάρεθ Έντουαρντς, ο οποίος δημιουργεί την επική αναγέννηση ενός μύθου 60 χρόνων, ενδεδυμένη με τη μουσική του - βραβευμένου με Όσκαρ - Αλεξάντερ Ντεσπλά και με πρωταγωνιστές τους Ελίζαμπεθ Όλσεν, Μπράιαν Κράνστον, Άαρον Τέιλορ Τζόνσον, Βίκτορ Ράζουκ, τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Ζιλιέτ Μπινός και τους - υποψήφιους για Όσκαρ - Κεν Γουατανάμπε και Σάλι Χόκινς.

Ο Γκοτζίλα πρωτοεμφανίστηκε ως σύμβολο της καταστροφικής ανθρώπινης  πλευράς, στην ταινία του Ισίρο Χόντα, το 1954, στην Ιαπωνία, η οποία ακόμα υπέφερε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα, επανέρχεται πιο σύγχρονος, αφού οι δημιουργοί του επεδίωξαν να φαίνεται όσο πιο αληθινός γίνεται. Όμως, πέρα από τα τρομακτικά του χαρακτηριστικά, κρύβει και μια άλλη πλευρά, που τον εξελίσσει σε ηρωική μορφή, καθώς συμβολίζει την τιμωρία της ανθρωπότητας και την εκδίκηση της φύσης για την κακοποίηση, που έχει υποστεί από τους ανθρώπους. Έτσι, βλέπουμε το πιο γνωστό καϊτζού (τέρας στα ιαπωνικά) του κόσμου ενάντια σε τρομερά τέρατα, που απειλούν την ύπαρξη μας, δημιουργημένα από την επιστημονική αλαζονεία του ανθρώπου.


«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

Η τραγική ερωτική ιστορία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα όλων των εποχών, μεταφέρεται για μία ακόμη φορά στη μεγάλη οθόνη, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Κάρλο Καρλέι και πρωταγωνιστές τους Ντάγκλας Μπουθ, τους - υποψήφιους για Όσκαρ - Χέιλι Στάινφελντ και Πολ Τζιαμάτι και τους Ντέμιαν Λιούις, Εντ Γουέστγουικ, Κρίστιαν Κουκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τομ Γουίσντομ, Λάουρα Μοράντε, Τόμας Αράνα και Κόντι Σμιτ Μακφί. Η ταινία επιχειρεί να φέρει το σημερινό κοινό σε επαφή με αυτήν την κλασσική ρομαντική ιστορία, υμνώντας την αγάπη, την αιώνια πίστη και την αφοσίωση, μέσα από τον έρωτα δύο νέων, των οποίων οι οικογένειες έχουν αιώνια έχθρα μεταξύ τους.


«Salvo»

Στην πρώτη και πολυβραβευμένη μεγάλου μήκους ταινία τους, οι Σικελοί σεναριογράφοι - σκηνοθέτες Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτζα αφηγούνται μια αστυνομική ιστορία «τυφλού» έρωτα. Με τους Σαλέχ Μπακρί, Σάρα Σεραϊόκο, Λουίτζι Λο Κάσκιο και Μάριο Πουπέλα, ένας αδίστακτος εκτελεστής της μαφίας γίνεται αντιληπτός από την τυφλή αδερφή ενός θύματός του, η οποία, παραδόξως, εκείνη τη στιγμή, καταφέρνει να δει για πρώτη φορά στη ζωή της. Με την απόφασή του να της χαρίσει τη ζωή, θέτει τον εαυτό του σε μεγάλο κίνδυνο.

Όπως εξηγούν οι δημιουργοί: «Χάρη στα δύο διαφορετικά επίπεδα τύφλωσης, την ηθική τύφλωση του Σάλβο, που αντιπαρατίθεται στη σωματική τύφλωση της Ρίτα, και το πως αυτό καθορίζει  τον τρόπο, που βλέπουμε τον κόσμο και την ιστορία, έχουμε προσπαθήσει να ξυπνήσουμε τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του θεατή, αφαιρώντας την αίσθηση της όρασης, έτσι ώστε να παράγει το συναίσθημα, αντιστεκόμενος στο συναίσθημα, χωρίς ποτέ να δίνουμε μεγάλη έμφαση σε αυτό».


«Suzanne»

Το γαλλικό δράμα της Κατέλ Κιγιεβερέ, που αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, μιλάει για την οικογενειακή «φωλιά», την επώδυνη ενηλικίωση, τη δύναμη του τυχαίου, την αγάπη και τις επιλογές που καθορίζουν τη ζωή μας για πάντα, μέσα από την ιστορία μιας κοπέλας, της οποίας η ζωή περιπλέκεται, όταν ερωτεύεται έναν μικροκακοποιό. Με πρωταγωνιστές τους Σάρα Φορεστιέ, Αντέλ Ενέλ, Φρανσουά Νταμιάν και Πολ Αμί, η ταινία σήμανε την έναρξη της «Εβδομάδας Κριτικής» του Φεστιβάλ των Καννών και κέρδισε 3 βραβεία στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


«Ο σωσίας»

Εστιάζοντας στη μοναξιά και στην ανάγκη μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε και σχολιάζοντας τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο Βρετανός σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Αγιοάντε επιχειρεί μια σκοτεινή σατιρική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, με πρωταγωνιστές τους Τζέσε Άιζενμπεργκ, Μια Βασικόβσκα, Γουάλας Σον και Νόα Τέιλορ. Με επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία, η μαύρη αυτή κωμωδία περιγράφει την ιστορία ενός ασήμαντου ανθρώπου, που οδηγείται στην ψυχική κατάρρευση, όταν συναντά τον σωσία του, ο οποίος έχει όλα όσα του λείπουν και αρχίζει να του κλέβει τη ζωή.


RON PHILLIPS
«Million dollar arm»

Ένας αθλητικός παράγοντας σχεδιάζει μια ασυνήθιστη τακτική στρατολόγησης, για να πάρει στην ομάδα του ταλαντούχους παίκτες του κρίκετ από την Ασία, στην αθλητική ταινία του Κρεγκ Γκιλέσπι, με τους Κινγκ, Τζον Χαμ, Μπιλ Πάξτον, Λέικ Μπελ και Άλαν Άρκιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου