Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2/5/2014


1536 Η Aννα Μπόλεϊν, βασίλισσα της Αγγλίας, και δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Η΄, φυλακίζεται. Της αποδίδονται κατηγορίες για μοιχεία, αιμομιξία, προδοσία και μαγεία.
1808 Πόλεμος της Χερσονήσου. Οι κάτοικοι της Μαδρίτης επαναστατούν εναντίον της γαλλικής κατοχής. Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα θα καταστείλουν την εξέγερση με μαζικές εκτελέσεις.
1919 Μικρασιατική Εκστρατεία. Στη Σμύρνη αποβιβάζεται η I Μεραρχία με συμμαχική εντολή που εξασφάλισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αιματηρά επεισόδια προκαλούν οι Τούρκοι.
1941 Εθνική Αντίσταση. Ο 17χρονος Μαθιός Πόταγας πυροβολεί εναντίον γερμανικής φάλαγγας που κινείται στο Μαίναλο με κατεύθυνση τη Βυτίνα. Συλλαμβάνεται και εκτελείται. Είναι η πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Ευρώπη.
1945 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σοβιετικοί ανακοινώνουν την κατάληψη του Βερολίνου.
1997 Στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές. Ο Τόνι Μπλερ είναι ο μικρότερος πρωθυπουργός από την εποχή του Πιτ του Νεότερου.
1998 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη. Από την 1η Νοεμβρίου 2011 πρόεδρός της είναι ο Ιταλός οικονομολόγος Μάριο Ντράγκι.
2010 Ελληνική κρίση χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει τα μέτρα σκληρής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα με το πρώτο Μνημόνιο. Εξαγγέλλεται 24ωρη γενική απεργία από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ.
2011 Στο Πακιστάν Αμερικανοί κομάντος σκοτώνουν τον 54χρονο ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου