Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29/4/2014


711 Ισλαμική κατάκτηση της Ισπανίας. Μαυριτανικά στρατεύματα υπό τον Ταρίκ Ιμπν Ζιγιάντ αποβιβάζονται στο Γιβραλτάρ. Ξεκινούν την κατάκτηση της Ιβηρικής.
1091 Ο βυζαντινός στρατός υπό τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό και οι Κουμάνοι σύμμαχοί του συντρίβουν τους Πετσενέγους στη μάχη του Λεβουνίου κοντά στον Εβρο. Η αυτοκρατορία εισέρχεται σε νέα φάση ακμής.
1429 Εκατονταετής Πόλεμος. Η Ιωάννα της Λωραίνης οδηγεί τον γαλλικό στρατό στην Ορλεάνη και διασκορπίζει τους Αγγλους, που την πολιορκούν.
1880 Η στρατιωτική θητεία καθίσταται υποχρεωτική για τους Ελληνες πολίτες.
1891 Στο Οτσου της Ιαπωνίας ο τοπικός αστυνομικός Σάνζο Τσούντα επιτίθεται στον μετέπειτα τσάρο της Ρωσίας Νικόλαο. Θα τον σώσει ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας, που τον συνοδεύει.
1930 Πεθαίνει από φυματίωση η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, σε ηλικία 29 ετών.
1941 Στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας σχηματίζεται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον στρατηγό Γ. Τσολάκογλου. Θα τη διαδεχτούν δυο ακόμα δωσιλογικές κυβερνήσεις: του Κ. Λογοθετόπουλου και του Ι. Ράλλη.
1980 Σε ηλικία 81 ετών πεθαίνει ο Αγγλος σκηνοθέτης Αλφρεντ Χίτσκοκ, διάσημος για τις ταινίες μυστηρίου.
1992 Η δήμαρχος του Λος Αντζελες κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση ανάγκης. Εχει ξεσπάσει κύμα βίας μετά την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών, που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου Αφροαμερικανό. Τις επόμενες μέρες 54 άνθρωποι θα σκοτωθούν.
2011 Στο Λονδίνο τελείται ο γάμος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, δούκα του Κέιμπριτζ, με την Κέιτ Μίντλετον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου