Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22/4/2014


238 Ετος των Εξι Αυτοκρατόρων. Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος καθαιρεί και προγράφει τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο τον Θράκα. Τοποθετεί στον θρόνο τα μέλη της Πουπιένο και Βαλβίνο.
1519 Ο Ισπανός κατακτητής Ερνάν Κορτές ιδρύει τη Βελακρούζ στο Μεξικό.
1622 Η βρετανική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών καταλαμβάνει το Ορμούζ από τους Ολλανδούς. Αποκτά πλήρη έλεγχο στο εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης μέσω Περσικού Κόλπου.
1932 Παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαρής μετά την κήρυξη χρεοστασίου από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Εγκαταλείπεται ο κανόνας του χρυσού. Η δραχμή υποτιμάται ραγδαία.
1915 Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μάχη του Υπρ. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν για πρώτη φορά δηλητηριώδη χημικά αέρια. Τα γαλλικά αποικιακά στρατεύματα από τη Μαρτινίκα εγκαταλείπουν τα χαρακώματα. Οι Γερμανοί αδυνατούν να καλύψουν το κενό.
1941 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Από την Αθήνα αναχωρούν για την Κρήτη ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ ο πρωθυπουργός Εμ. Τσουδερός και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Κ. Βαρβαρέσος.
1945 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στο καταφύγιο της καγκελαρίας ο Χίτλερ παραδέχεται την ήττα του και δηλώνει ότι θα αυτοκτονήσει. Ο Κόκκινος Στρατός βρίσκεται στα προάστια του Βερολίνου.
1948 Στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη η ισραηλινή παραστρατιωτική οργάνωση Χαγκανά θέτει υπό τον έλεγχό της τη Χάιφα.
1967 Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ ορκίζει την πρώτη χουντική κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Κόλλια, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου