Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ζωή μετά το ποδόσφαιρο: Χρεοκοπεί το 40% των παικτών!


H περίπτωση του Ντέιβιντ Μπέκαμ που συνεχίζει να θησαυρίζει και μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση είναι η εξαίρεση ενός κανόνα που θέλει τους βετεράνους ποδοσφαιριστές να καταρρέουν οικονομικά και κοινωνικά μετά το τέλος της καριέρας τους.
Η ζωή μετά το ποδόσφαιρο: Χρεοκοπεί το 40% των παικτών!


Την άλλη πλευρά του νομίσματος στο ποδόσφαιρο αποκαλύπτει η ιστοσελίδα goal.com, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας με τους πλουσιότερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. 
Το δημοφιλέστερο άθλημα δεν είναι μόνο δόξα, φήμη και εκατομμύρια. Δεκάδες ποδοσφαιριστές είναι άνεργοι, περισσότεροι οι κακοπληρωμένοι, ενώ οι βετεράνοι αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων.

Σύμφωνα με το δίκτυο προστασίας τους Xpro, τέσσερις στους πέντε πρώην παίκτες αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα. Ενας στους τρεις χωρίζει τους πρώτους 12 μήνες αφότου αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Το ποσοστό αυξάνεται σε βάθος πενταετίας. Το 40% των παικτών χρεοκοπούν πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της καριέρας τους.

Περίπου 150 πρώην παίκτες εκτίνουν ποινές φυλάκισης για αδικήματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά. Από αυτούς οι 124 είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών! Για τους νέους παίκτες  το ποδόσφαιρο είναι θέμα επιβίωσης. Για όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο προστασίας στη Βρετανία, το Xpro, το οποίο διευθύνει ο πρώην επιθετικός της Γουίμπλεντον και της Μπόλτον Ντιν Χόλντγουορθ. «Υπάρχει η αντίληψη πως ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής όταν τελειώνει την καριέρα του είναι πολύ πλούσιος. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική».

Πάνω από 30.000 από τους συνολικά 70.000 βετεράνους ποδοσφαιριστές της Βρετανίας είναι μέλη του Xpro, η οποία ουσιαστικά είναι μία φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά στις αποκαταστάσεις από διαταραχές που σχετίζονται με εθισμό και στρες, στην εύρεση εργασίας και στην επανεκπαίδευση και  δίνει συμβουλές σε οικονομικά και νομικά ζητήματα.

Πάνω από 700 παίκτες που ήταν εγγεγραμμένοι στους αγγλικούς συλλόγους τη σεζόν 2012-2013  βρέθηκαν το καλοκαίρι στον δρόμο ενώ, σύμφωνα με την ένωση επαγγελματιών παικτών, 120 ψάχνουν ακόμη για ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου