Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σότσι:Οι πιο ακριβοί χειμερινοί αγώνες στην ιστορία



Μέχρι σήμερα οι παραδοσιακοί χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες που ξεκίνησαν  το 1924 δηλαδή περίπου τρεις δεκαετίες μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς, αντιμετωπίζονταν ως ο "φτωχός συγγενής" της αντίστοιχης θερινής αθλητικής διοργάνωσης, αλλά οι φετεινοί αγώνες στο Σότσι ξεχωρίζουν ως οι πιο ακριβοί στην ιστορία

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που ξεκινούν στο Σότσι της Μαύρης θάλασσας την Παρασκευή θεωρούνται ως οι πιο ακριβοί Ολυμπιακοί που διοργανώθηκαν ποτέ.Το κόστος τους άγγιξε το ποσό ρεκόρ των 51 δισ. δολαρίων, δηλαδή 8 δισ. περισσότερα από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, 37 δισ. παραπάνω από αυτούς του Λονδίνου και 44 δισ. περισσότερο από τους προηγούμενους χειμερινούς του 2010 στο Βανκούβερ του Καναδά.


Ο αρχικός υπολογισμός για το κόστος των Αγώνων ήταν 12 δισ. δολάρια δηλαδή περίπου τέσσερις φορές χαμηλότερος από το τελικό κόστος. Οι λάθος υπολογισμοί, τα φαινόμενα διαφθοράς αλλά και τα υψηλά στάνταρ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι μερικοί από τους λόγους που ευθύνονται για την τεράστια απόκλιση. Λέγεται ότι η γιγάντωση αυτή του κόστους εξαγρίωσε το Κρεμλίνο αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν.

Εκτός από τα οικονομικά "ατοπήματα" ο φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα πλανάται πάνω από το Σότσι μετά τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βόλγκογκραντ τον περασμένο Δεκέμβρη. Έτσι το Σότσι έχει μετατραπεί σε φρούριο αφού το Κρεμλίνο έχει στείλει εκεί 63.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς, αριθμός διπλάσιος από αυτό των Ολυμπιακών του Λονδίνου.

Πάντως παρά τα αυστηρά μέτρα φύλαξης το 30% των εισιτηρίων παρέμενε απούλητο μέχρι τις 24 Ιανουαρίου ενώ πολλοί Αμερικανοί δήλωσαν ότι δεν θα επισκεφθούν το Σότσι λόγω έλλειψης πολυτελών καταλυμάτων, δυσκολίες στην έκδοση βίζας και περιορισμένου αριθμού πτήσεων προς το χειμερινό αυτό θέρετρο της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου