Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6/2/2014


891 Πεθαίνει έκπτωτος και εξόριστος σε μοναστήρι της Αρμενίας ο ηλικίας 71 ετών Πατριάρχης Φώτιος Α'. Ηρθε σε ρήξη με τον Πάπα της Ρώμης λόγω της προσθήκης του Filioque στο Σύμβολο της Πίστεως. Συνδέθηκε με τον εκχριστιανισμό των Σλάβων και τη βάπτιση του Βούλγαρου βασιλιά Μπόρις.
1778 Πόλεμος της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Η Γαλλία αναγνωρίζει τις ΗΠΑ.
1862 Αμερικανικός Εμφύλιος. Το Πολεμικό Ναυτικό της Ενωσης καταλαμβάνει έπειτα από βομβαρδισμό το οχυρό Χένρι στις όχθες του Τενεσί, κερδίζοντας την πρώτη νίκη του επί των Νοτίων.
1900 Στη Χάγη της Ολλανδίας ιδρύεται το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου.
1914 Στα ανάκτορα της Στοκχόλμης, 30.000 αγρότες διαδηλώνουν υπέρ του βασιλιά, που βρίσκεται σε διαμάχη με το Κοινοβούλιο. Είναι η τελευταία του προσπάθεια να ασκήσει εξουσία ως μονάρχης.
1952 Η Ελισάβετ Β' ανακηρύσσεται βασίλισσα της Αγγλίας. Επιστρέφει εσπευσμένα από την Κένυα, επειδή ο πατέρας της Γεώργιος ΣΤ' πέθανε αιφνιδιαστικά στον ύπνο του.
1958 Στο αεροδρόμιο του Μονάχου, ελικοφόρο αεροπλάνο με προορισμό το Λονδίνο αποτυγχάνει να πάρει ύψος κατά την απογείωση. Μεταξύ των 23 νεκρών του δυστυχήματος συγκαταλέγονται οκτώ ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
2000 Β' Πόλεμος της Τσετσενίας. Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Γκρόσνι υποχρεώνοντας σε φυγή την αυτονομιστική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου