Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27/2/2014


380 Διάταγμα της Θεσσαλονίκης. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ διατάσσει τους υπηκόους του να ασπασθούν τον Χριστιανισμό.
1617 Συνθήκη του Στόλβομπο. Μετά από επτάχρονο πόλεμο οι Σουηδοί εκτοπίζουν τους Ρώσους από τη Βαλτική.
1812 Ο ποιητής Λόρδος Βύρων αγορεύει για πρώτη φορά στη Βουλή των Λόρδων. Υπερασπίζεται τη βία των Λουδιτών εναντίον της Βιομηχανικής Επανάστασης.
1864 Αμερικανικός εμφύλιος. Οι πρώτοι Βόρειοι αιχμάλωτοι κλείνονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Aντερσον στην Τζόρτζια.
1900 Β΄ Πόλεμος των Μπόερς. Μάχη του Πάαντεμπεργκ. Η βρετανική στρατιωτική διοίκηση στη Νότια Αφρική ειδοποιείται για την άνευ όρων παράδοση των Μπόερς υπό τον Πιέτ Κρονσέ.
1933 Εμπρησμός του Ράιχσταγκ. Ο Χίτλερ τον καταλογίζει στους κομμουνιστές. Πείθει τον πρόεδρο Χίντενμπουργκ και εκδίδει διάταγμα, που καταργεί τα κόμματα. Επιβάλλει δικτατορία. Στις εκλογές της 15ης Μαρτίου θα συμμετάσχουν μόνο οι ναζιστές.
1943 Πεθαίνει ο Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του, την επομένη, στο Α΄Νεκροταφείο, θα μετατραπεί σε αντικατοχική εκδήλωση. Χιλιάδες Αθηναίοι θα συνοδεύσουν τη σορό ψάλλοντας τον Εθνικό Υμνο. Ο Aγγελος Σικελιανός θα απαγγείλει μπροστά στο φέρετρο το εγερτήριο ποίημα «Ηχήστε σάλπιγγες... Σ΄ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα».
1997 Στην Ιρλανδία νομιμοποιείται το διαζύγιο.
2007 Κινεζική διόρθωση. Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης σημειώνει πτώση 9%, τη μεγαλύτερη της δεκαετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου