Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14/2/2014


269 Στη Ρώμη βρίσκει μαρτυρικό θάνατο, επί Κλαύδιου του Γοτθικού, ο Βαλεντίνος, επίσκοπος και άγιος της Καθολικής Εκκλησίας.
1014 Ο Πάπας Γρηγόριος ΣΤ' στέφει αυτοκράτορα τον Ερρίκο Β'. Για πρώτη φορά διαβάζεται το Σύμβολο της Πίστεως με την προσθήκη του Filioque.
1076 Ο Πάπας Γρηγόριος Ζ' αφορίζει τον Γερμανό Αυτοκράτορα Ερρίκο Δ', εγκαινιάζοντας την προσπάθεια για επιβολή του παποκαισαρισμού στη Δύση.
1349 Μαύρος Θάνατος. Στο Στρασβούργο ο εξαγριωμένος όχλος καίει ζωντανούς 2.000 Εβραίους. Τους θεωρεί υπεύθυνους για την επιδημία της πανώλης.
1898 Στον Ανάλατο (σημ. Αγιος Σώστης) της Αθήνας ο Γεώργιος Καρδίτσης και ο Ιωάννης Γεωργίου προσπαθούν να δολοφονήσουν τον Γεώργιο Α' (φωτό). Θα καταδικαστούν σε θάνατο και θα καρατομηθούν στο Παλαμήδι.
1929 Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου. Στο Σικάγο, γκάγκστερ του Αλ Καπόνε, ντυμένοι αστυνομικοί, εισβάλλουν σε αποθήκη και δολοφονούν τους άνδρες της αντίπαλης συμμορίας του Μπαγκς Μοράν. Στόχος ήταν ο Μοράν, αλλά καθυστέρησε στο ραντεβού.
1956 Στη Μόσχα αρχίζει το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Θα εγκρίνει εισήγηση του Νικήτα Χρουστσόφ για την αποσταλινοποίηση.
1979 Στην Καμπούλ ένοπλοι απάγουν τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Αφγανιστάν, Αντολφ Νταμπς. Θα σκοτωθεί σε συμπλοκή των απαγωγέων με την ατυνομία.
2011 Αραβική Ανοιξη. Στο Μπαχρέιν ξεσπούν διαδηλώσεις εναντίον της μοναρχίας του Χαμάντ μπιν Ισα Αλ Χαλίφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου