Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΨΥΧΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ

«Αυτές οι πανάκριβες αηδίες γύρω από την κλιματική αλλαγή πρέπει να σταματήσουν», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που οι μισές αμερικανικές πολιτείες πλήττονταν από ανελέητο και ασυνήθιστο κύμα ψύχους. Η ανάρτησή του έκανε το γύρο του κόσμου, για διάφορους λόγους. Και ενώ ορσμένοι επιστήμονες έσπευσαν να καταρρίψουν την θεωρία του - ότι δηλαδή το ψύχος αποτελεί ένδειξη ότι η υπερθέμανση είναι μια «αηδία» - φαίνεται πως δεν είναι μόνος του.

Σε αμερικανική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη, το 58% των ερωτηθέντων  είπαν ότι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, ενώ παρόμοιο ήταν και το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Τέσσερις στους δέκα χαρακτήρισαν «υπερβολές» τα σενάρια για τις καταστροφικές συνέπειες που ενδέχεται να έχει η άνοδος της θερμοκρασίας.
Σε άλλη δημοσκόπηση, τον περασμένο Ιούνιο κι έπειτα από έναν ψυχρό χειμώνα, το 63% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή. Πριν από το χειμώνα του 2013 όμως, το ποσοστό ήταν υψηλότερο - 67%.
Οι έρευνες αυτές δεν είναι οι μόνες που καταδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις απόψεις των ανθρώπων γύρω από την κλιματική αλλαγή και στις δικές τους εμπειρίες των τοπικών θερμοκρασιών, καθώς τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο αυτά που βλέπουν παρά τα αποτελέσματα επιστημονικών εργασιών.
Αυτή τη θεωρία θέλησαν να διερευνήσουν και επιστήμονες από το Κάρντιφ, εφαρμόζοντάς την στη Βρετανία και στον ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα του 2010, τον ψυχρότερο των τελευταίων 350 ετών. Έθεσαν σε ένα δείγμα 500 ανθρώπων δύο βασικά ερωτήματα: α) «πιστεύετε πως [το ψύχος] σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πραγματικότητα;» και β) «πιστεύετε πως [ο ίδιος χειμώνας] αποτελεί ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πραγματικότητα;»
Τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον ενδιαφέροντα: περίπου ένας στους 7 συμφώνηαν με την πρώτη θεωρία, ότι δηλαδή η κλιματική αλλαγή δεν είναι υπαρκτή και ο χειμώνας του 2010 ήταν μία απόδειξη. Όμως τριπλάσιος αριθμός ερωτηθέντων (σχεδόν 40%) είπαν ότι ο ίδιος ακριβώς ακραίος χειμώνας σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου