Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31/1/2014


1216 Φραγκοκρατία. Στη Νίκαια της Βιθυνίας πεθαίνει ο εν εξορία πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Θεόδωρος Β'. Αντιτάχθηκε στη νομιμότητα του Λατινικού Πατριαρχείου και στον έλεγχο από τον πάπα του ελληνικού ορθόδοξου πληθυσμού των φραγκοκρατούμενων εδαφών.
1865 Αμερικανικός Εμφύλιος. Το Κογκρέσο ψηφίζει τη 13η Τροποποίηση του Συντάγματος, που καταργεί τη δουλεία. Την υποβάλλει στις Πολιτείες για επικύρωση.
1915 Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Μάχη του Μπολιμόφ. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν εναντίον των Ρώσων για πρώτη φορά δηλητηριώδη αέρια.
1936 Πεθαίνει στην Αθήνα ο Γεώργιος Κονδύλης. Ανοίγει ο κύκλος τεσσάρων θανάτων, που θα διευκολύνουν την επικράτηση του Ιωάννη Μεταξά. Στις 18/3 θα πεθάνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στις 13/4 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής, στις 17/5 ο Παναγής Τσαλδάρης.
1942 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Μάχη της Μαλαισίας. Οι Αμερικανοί ηττώνται από τους Ιάπωνες. Υποχωρούν στο νησί της Σιγκαπούρης.
1945 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Στην Αλσατία εκτελείται για λιποταξία ο Αμερικανός στρατιώτης Εντι Σλόβικ, ο πρώτος από τον Εμφύλιο.
1946 Στη Γιουγκοσλαβία αναγνωρίζονται έξι συνιστώσες Δημοκρατίες (Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Μακεδονία).
1949 Εμφύλιος Πόλεμος. 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ. Καθαιρείται ο αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης. Αναγνωρίζεται στους Σλαβομακεδόνες το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
1996 Κρίση των Ιμίων. Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου. Στη βραχονησίδα συντρίβεται ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Σκοτώνονται τα τρία μέλη του πληρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου