Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20/1/2014


250 Στη Ρώμη ο αυτοκράτορας Δέκιος διατάσσει τον διωγμό των χριστιανών. Θα μαρτυρήσει ο Πάπας Φαβιανός.
1265 Στο Ουέστμινστερ συγκαλείται σε πρώτη συνεδρίαση το Βρετανικό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία τού γαλλικής καταγωγής κόμη Σιμόν του Μόνφορτ. Συμμετέχουν και αστοί, όχι μόνο φεουδάρχες, όπως συνέβαινε στα Ανακτοβούλια. Απαιτείται συγκατάθεσή του για τα βασιλικά έξοδα και την επιβολή φόρων.
1841 Α' Πόλεμος του Οπίου. Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.
1887 Στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης εγκαθίσταται αμερικανική ναυτική βάση.
1941 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Στο Βουκουρέστι η ναζιστική οργάνωση "Σιδηρά Φρουρά" εξαπολύει αντισημιτικό πογκρόμ με αφορμή τη δολοφονία Ρουμάνου αξιωματικού. Ο απολογισμός είναι 135 νεκροί Εβραίοι.
1942 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Διάσκεψη της Βάνζεε, προαστίου του Βερολίνου. Οι ναζί αποφασίζουν την τελική λύση, δηλαδή την εξολόθρευση των Εβραίων της Ευρώπης.
1943 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Στην Αδριατική βυθίζεται από τορπίλη το ιταλικό πλοίο "Τσιτά ντι Τζένοβα". Μετέφερε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης Ελληνες ομήρους. Στους πνιγμένους συγκαταλέγεται ο Κωνσταντίνος Δαβάκης. Είχε συλληφθεί, ενώ νοσηλευόταν τραυματίας στην Αθήνα.
1990 Μαύρο Σάββατο. Ο σοβιετικός στρατός επεμβαίνει στο Μπακού για την καταστολή του κινήματος για την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν. Σκοτώνονται 137 άμαχοι.
2011 Χρηματοοικονομική κρίση. Στην Ιρλανδία η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ύστερα από την παραίτηση πέντε υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου