Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31/12/2013


335 Πεθαίνει ο Πάπας Σιλβέστρος Α΄. Προπαγανδιστική επινόηση του 8ου αιώνα αναφέρει ότι αυτός παρέλαβε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο την «Κωνσταντίνειο Δωρεά», που παραχωρούσε αυτοκρατορική εξουσία στον Ποντίφικα. Ηταν ένα πλαστό κείμενο, που γράφτηκε από τον Ισπανό μοναχό Ισίδωρο Μορκάτορ το 752.
406 Μεγάλη Μετανάστευση των Λαών. Γερμανικά φύλλα διασχίζουν κατά στίφη τον παγωμένο Ρήνο. Εισβάλλουν στη ρωμαϊκή Γαλατία.
1687 Οι πρώτοι Ουγενότοι αποπλέουν από τη Γαλλία με προορισμό το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, στη Νότιο Αφρική.
1695 Στην Αγγλία επιβάλλεται ο φόρος παραθύρου. Πολλοί ιδιοκτήτες χτίζουν τα παράθυρά τους.
1857 Η βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας επιλέγει την Οτάβα για πρωτεύουσα της βρετανικής κτήσης του Καναδά. Κατά ανεκδοτολογική εκδοχή, διάλεξε την πόλη καρφώνοντας τυχαία το βέλος της στον χάρτη του Καναδά.
1923 Ο νέος Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος ονομάζει τον μητροπολίτη Αθηνών Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
1940 Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Το υποβρύχιο «Κατσώνης», με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Α. Σπανίδη, βυθίζει το ιταλικό πετρελαιοφόρο «Κουίντο», έξω από τα γιουγκοσλαβικά χωρικά ύδατα.
1944 Δεκεμβριανά. Ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός αναλαμβάνει αντιβασιλέας.
1994 Α΄ Πόλεμος της Τσετσενίας. Πρωτοχρονιάτικη Καταιγίδα. Στο Γκρόζνι αρχίζουν οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού. Η πόλη θα καταληφθεί.
1999 Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν παραιτείται. Ονομάζει υπηρεσιακό πρόεδρο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
2005 Κλείνει η ελληνική υπηρεσία του BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου